Over Mieke

Mieke van Eupen is geboren en getogen in Nijmegen. Na de opleiding Kleuterleidster heeft zij de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Den Bosch afgerond. Als lerares Lichamelijke Opvoeding aan een middelbare school in Arnhem stond haar leven jaren in het teken van de sport.

In de jaren ’80 heeft Mieke cursussen tekenen en schilderen gevolgd op de Lindenberg in Nijmegen. Door de drukte rond werk en gezin is ze in die periode minder creatief bezig geweest. Nadat zij was gestopt met lesgeven heeft zij die draad weer opgepakt. Ze heeft vele jaren schildercursus gevolgd bij Marjolijn Rigtering, waar het accent lag op aquarelleren, met een voorkeur voor de nat-in-nat techniek. Vervolgens werkte Mieke ook graag met pastelkrijt, met name voor haar landschappen. Later schilderde ze ook veel met acrylverf, waarbij vooral vrolijke, felle kleuren een belangrijke rol spelen. Vele jaren heeft ze schildercursus gevolgd bij haar zus Agnes van Eupen in Meppen. Vanaf 2006 is Mieke veel bezig geweest met grafiek, aan de Open Academie in Bemmel o.l.v. Caroline Koenders. Bij het etsen was haar keuze vooral voor de droge naald, lijnets en vernis mou, en wat betreft hoogdruk maakte ze vooral houtsneden.

Kenmerkend voor Mieke is de verscheidenheid van haar werken; zij heeft het altijd boeiend gevonden om met verschillende technieken bezig te zijn, waardoor qua onderwerp, materiaal en kleur heel diverse sferen ontstaan. Over haar werk wordt dan ook wel gezegd: “Het lijkt wel of hier drie of vier verschillende kunstenaars aan het werk zijn geweest”, en toch is het echt allemaal van haar hand.

Op 25 juni 2019 is, na een ziekbed, Mieke overleden in haar geboortestad Nijmegen. Haar vele werken vormen een imposante, blijvende en tekenende herinnering aan een prachtig mens.